electric.org.il

מאמרים אחרונים

קישורים
- חשמל סולארי לבית!
- חשמל ירוק גם למושבים
- מכשירי חשמל ירוקים
- איך לשלב את הילדים בחסכון?
- רשת סולארית
- אנרגית חום
- חסכון אדיר בחשמל


פאנלים סולאריים - למה הם משמשים?

הפאנל הסולארי הוא שמו של הלוח המורכב מתאים קטנים הנקראים בשפה המקצועית תאים פוטו-וולטאים. כפי שמרמז השם הוא ממיר אור לוולט, כלומר, חשמל מן הטבע.

הפאנל הראשון

התא הראשון העובד על עקרון זה נבנה עוד בשנת 1883 מסלניום מצופה בזהב ושימש רק למחקר ולהדגמות לסטודנטים. רק כאשר בשנת 1954 הצליחה חברת בל האמריקאית לבנות את התא הפוטו-וולטאי הראשון מסיליקון (צורן גבישי), רק אז התחיל הרעיון של הפיכת אור השמש לאנרגיה להיות שימושי ורווחי.

ובכל זאת עד לשנים האחרונות רובנו נתקלנו בו בעיקר במחשבוני הכיס או לחילופין בתמונות של לווינים ותחנות חלל. הסיבה לכך היתה שעלותו של הפאנל עצמו היתה גבוהה מאוד ביחס לכמות האנרגיה המסופקת.

אולם בשנים האחרונות לצד הדאגה ההולכת וגוברת מהמחסור העתידי באנרגיה פחמית ונפט והתגברות הזיהום, המעבר אל אנרגיה חלופית פורח. מחקרים חדשים ושיטות ייצור חדשות הצליחו להוזיל מאוד את ייצור הפאנלים ולהגביר את תפוקתם.
 
איך הוא בנוי?

התא עצמו מורכב משתי שכבות של צורן גבישי כאשר שכבה אחת משולבת עם היסוד ארסן והשני עם היסוד בורון. ההרכב הכימי הזה יוצר ריאקציה עם אור.

כאשר אור ישיר פוגע במשטח התא הוא גורם לתנועה של אלקטרונים, כלומר לזרם חשמלי. זהו הסבר מאוד מופשט כמובן אבל מספיק לרובנו כדי להבין את העיקרון.

כמו כל דבר חשוב שאנו רוצים שיעשה כמו שצריך ממומלץ מאוד לפנות לאנשי מקצוע המתמחים בנושא לקבלת ייעוץ לפני ההתקנה וכמובן ביצוע ההתקנה ע"י מתקינים המתמחים במערכות סולאריות.

הסיבה לכך היא שזה לא מספיק לשים לוחות על הגג ולחבר, אלא יש משמעות רבה לכיוון וזווית הלוחות ביחס לשמים, לגודל וכמות הלוחות ולסוג המערכת אותה מתקינים.

המטרה היא להגיע למלוא האפקטיביות של המערכת וכן לתמורה מלאה לכספכם. כמו כן התקנת המערכת צריכה הכנה של הגג ובחינת מערכת החשמל הקיימת. בנוסף יתכן ויהיה צורך לדאוג לאישורים מהעירייה לפני ההתקנה.

לאחר ההתקנה תחזוקת הלוחות היא קטנה מאוד ופשטה מאוד. צריך פשוט לדאוג לנקות את המשטח הקולט של הלוחות אחת לכמה חודשים וזהו. הלוחות צפויים לשרוד 30 שנה לפחות, אך בכל מקרה כדאי להקפיד על קבלת אחריות מהיצרן. רוב היצרנים נותנים אחריות לתקופה של 20-25 שנה.

נקודות למחשבה

עוד דברים כדאי לקחת בחשבון לפני שמתקינים הם שבדרך-כלל 1 מ"ר של פאנל ממוצע מספק 1 קווט"ש בשיא (כלומר ביום חורפי הוא יספק אף פחות). חשוב לבדוק היטב כמה חשמל אתם צורכים כעת (בחישוב שנתי מוערך) והאם יש ביכולתכם לרכוש מערכת שתספק את רמת הצריכה הזו.

כאן מגיע מרכיב שחשוב לברר מראש והוא נצילות הפאנלים. ישנם הבדלים בין סוגי הפאנלים השונים. נצילות גבוהה משמעה שכמות התאים אותם תתקינו תהיה קטנה יותר מאשר אם תתקינו תאים בעלי נצילות נמוכה.

נצילות של 10% נחשבת כיום סבירה. פחות מכך נחשב לנמוך ולא יעיל. לוחות המספקות מעל 12% נצילות נחשבות טובות מאוד. כמובן שבהתאמה לכך, לוחות בעלי נצילות גבוהה יותר יעלו יותר.

למה שלא תייצרו חשמל בעצמכם?