איך הילדים יכולים לעזור בחסכון הירוק?
מבחינתכם, זה אומר חסכון בשקלים, מבחינת איכות הסביבה זה אומר חסכון בזיהום, שזה גם בעצם, רווח נקי שלכם. אנרגיה ירוקה היא כבר לא טרנד, היא דרך חיים.
שינוי חברתי מהותי
רוב האנרגיה המופקת כיום בעולם נובעת ממקורות מחצביים, כמו נפט, פחם וגז אשר גורמים לזיהום הסביבה ולפליטת פחמן דו-חמצני, ולהגברת אפקט החממה.
אגב, זה אותו הגז שאתם מריחים מאחורי אוטובוס מפוייח, וגם אותו הגז שנפלט אי שם מארובת תחנת כח שצריכה לשרוף עוד פחם, כדי לייצר אנרגיה שתפעיל את המחשב הזה שאתם קוראים ממנו עכשיו.
אנרגיה חלופית כבר מזמן אינה מדע בדיוני וקיימת בשפע, צריך רק לתעל אותה. אנרגיה סולארית, אנרגיית רוח ואנרגייה מגלי ים, לא רק שהן צורות לאנרגיה ירוקה שאינה חונקת אותנו בפחמן-דו חמצני, אלא הן בעיקר גם אינן מתכלות.
ילדים - רווח נקי של כולנו
ילדים הם השקעה לטווח ארוך, יודע כל הורה. אבל ההשקעה יכולה להפוך לרווח ולחסכון בחשבון החשמל שלכם תוך זמן קצר.
בטח כבר שמעתם את הסיסמאות "חינוך, חינוך, חינוך" ו-"הכל מתחיל מהבית". במיוחד אם יש בבית טלויזיה, ומזגן, ותנור, ומכונת כביסה, מדיח כלים, תאורה בכל חדר, ודו?ד חימום שבחורף דולק נון-סטופ.
גלו להם את סודות האנרגיה החלופית, שלבו אותם בחסכון האנרגיה למשק הבית, הפכו אותם לילדים ירוקים. זה ישתלם להם ולילדים שלהם. אתם לא חייבים לחכות עד שהם יגדלו להיות מדענים וימציאו טורבינות רוח שיפיקו לכם בבית אנרגיה ירוקה. אפשר להתחיל עכשיו.
זכרו, הילדים יכולים לעזור, מספיק ללחוץ בבית על כפתור, כדי לגרום לאותה ארובת תחנת כח לפלוט פחות גז.
כבו את מצבי הסטנד-ביי במערכות הסטריאו, הטלוויזיות, מכשירי הדי.וי.די והמחשבים, שממשיכים לבזבז חשמל אפילו כשהם במצב המתנה, במיוחד אם אתם רוב היום מחוץ לבית.
אם הילדים שלכם מדיחים את הכלים – הרווחתם. עוד יותר תרוויחו אם תסבירו להם להפעיל את המדיח רק כשהוא מלא, ותכוונו אותו כך שישתמש במים קרים בלבד - צריכת האנרגיה תפחת ב- 70%.
כשהילדים פותחים את דלת המקרר ונעמדים מולו כדי להשתזף מהתאורה, אמרו להם שבריחת קור מבזבזת אנרגיה ופוגעת בתכולה. אותו הדבר גם לגבי פתיחת דלת תנור האפייה ובריחת החום.
הסבירו להם את חשיבות כיבוי האור כשהם יוצאים מהחדר, והחליפו את נורות הליבון הזללניות בנורות פלורוסנט חסכוניות, שצורכות רבע מכמות האנרגיה.
מלאו את הקומקום החשמלי בכמות המים שאתם צריכים בלבד. רתיחת קומקום מלא סתם מבזבזת הרבה חשמל. בקיץ עודדו את הילדים להתקלח בשעות היום ותחסכו את הצורך בהדלקת הדו?ד. חנכו אותם לכבות את המזגן – מזוללי האנרגיה – כשהם יוצאים מהבית.
בבית ומחוצה לו
התרומה של הילדים שלכם לחיסכון באנרגיה וכן לשימוש באנרגיה חלופית, נמצא גם מחוץ לבית.
הפקידו בידיהם את המשימה להחזרת הבקבוקים למיכלי המחזור ולרשתות השיווק, ואת כספי הפיקדון תמורתם תנו להם כדמי-כיס וכתמריץ. הציעו להם להחליף עם חברים צעצועים, ספרים ובגדים או לתרום אותם, במקום לייצר עוד זבל שמשאית אשפה מונעת דיזל תאלץ לאסוף.
עידוד השימוש באנרגיה ירוקה בבית, יכול גם להפוך לפרוייקט משפחתי מהנה. חפרו בחצר בור לקומפוסט, קברו בו את הפסולת האורגנית שלכם – שאריות מזון, פירות וירקות – כסו את הבור, וכעבור כחצי שנה תהיה לכם במקום אדמת יער שחורה ופוריה לגינת הירק הבאה שלכם.
כשאתם מגיעים לסופר לקניות, אתגרו את הילדים במציאת המוצרים שנושאים את "התו-הירוק" של מכון התקנים, המוענק למוצר שפגיעתו בסביבה פחותה.
הילדים שלכם הם הטורבינה הטבעית של האנרגיה הירוקה, הפעילו אותם. זה ישתלם לכולנו.
|