שלבים בהתקנת מערכות סולאריות
מה תפקידיה ויתרונותיה של מערכת סולארית?
היום באמצעות מערכות סולאריות אישיות ניתן להפוך את אנרגית השמש הבלתי מתכלה לאנרגיה חשמלית, להשתמש בה לתצרוכת החשמל בבית ואת העודפים למכור לחברת החשמל.
במסגרת התיקון לחוק החשמל, שאושר בשנת 2008, מחויבת חברת החשמל לרכוש את עודפי החשמל מהצרכנים. המחיר עבור קווט"ש חשמל אחד הוא 201 אגורות, שהם פי ארבעה ממה שמשלם היום צרכן ממוצע לחברת החשמל.
כיצד נוצרת האנרגיה החשמלית?
האנרגיה החשמלית המופקת ממערכת סולארית היא אנרגיה פוטו וולטאית. פוטו (Photo) משמעותו אור ווולט (Volt) משמעותו חשמל.
המערכת הסולארית, למעשה, הופכת את קרינת השמש לאנרגיה חשמלית, כאשר המרכיב המרכזי בה הוא התאים הפוטו-וולטאים. תאים אלה בנויים מחומרים מוליכים למחצה ואיכות ההולכה שלהם מושפעת ישירות מקרינת האור.
חברות המתמחות בהתקנת מערכות סולאריות
בישראל ישנן היום כ-17 חברות אנרגיה המתמחות בהתקנת מערכות סולאריות לייצור חשמל סולארי לצריכה עצמית בבתים פרטיים או בעסקים. לרבות מהחברות בישראל, ישנו ניסיון רב בתחום הסולארי אך לא בהכרח בתחום התקנת מערכות לייצור חשמל.
המחירים והשירותים המוצעים בחברות השונות הם לרוב דומים ביותר והבחירה ביניהן היא לעיתים לא פשוטה. לכן, לפני שבוחרים את החברה המתאימה, חשוב ביותר לזכור כי מערכות סולאריות הן טכנולוגיות חדישות ביותר וכדי להרכיבן כראוי דרוש ניסיון ודרושה מקצועיות.
הצבת קולטי שמש בצורה נכונה היא חלק מתורה שלמה והיא משפיעה באופן ישיר על תפוקת החשמל העתידית. מסיבות אלה, חשוב לוודא כי יש לחברה ניסיון של לפחות שנתיים בתחום.
שלבים בהתקנת מערכות פוטו וולטאיות
השימוש בסיליקון גבישי מסוג צורן הוא הנפוץ ביותר היום לצורך בניית מערכות סולאריות לייצור חשמל. הסיליקון הגבישי נמצא בשימוש בתחום כבר למעלה מ-50 שנה, וכ-90% מההתקנות נעשות באמצעותו. עם זאת, ניתן לבצע התקנות גם באמצעות שימוש בסיליקון חד גבישי.
את הפנלים הסולאריים המיוחדים מתקינים על גג המבנה העתיד לשמש לייצור חשמל, וניתן להתקינם על הן על גבי גגות שטוחים והן על גבי גגות רעפים. שטח הגג הממוצע, המתאים להתקנה של 1 קילוואט חשמל, הוא לפחות כעשרה מטרים.
בכדי לנצל את קרינת השמש באופן היעיל ביותר יש לבחור את הזווית המדויקת ולהימנע מהצללה של מבנים, עצים או כל גורם אחר. את הפנלים יש להתקין באופן שיפנו לכיוון דרום בזוית של כשלושים מעלות באמצעות קונסטרוקציה מיוחדת המתאימה לגגות שטוחים. בגגות רעפים משופעים, ניתן להתקין את הפנלים רק על החלק הפונה דרומה.
במבנים חדשים, כדאי לתכנן את המבנה מראש גם ביחס לתשתיות המערכת הסולארית שתתוקן על גגותיהם מאוחר יותר. תכנון נכון של גג המבנה, מקימו, גודלו, זוויותיו וכיוונו, כמו גם, נוכחותם של עצים או מבנים שונים, ישפיע באופן ישיר על יעילותה של המערכת הפוטו וולטארית מאוחר יותר.
היום ניתן גם להתקין מערכות סולאריות שישתלבו בתוך הגג ולא יותקנו מעליו. בנוסף לכך, חשוב להתייחס לתשתיות החשמל ולהתאימן בצורה נוחה גם ביחס למערכת הסולארית.
|