גזי חממה - על מה כולם מדברים?
צמד המילים הללו הפך להיות כל כך פופולארי בשנים האחרונות כך שכל אדם, בין אם זה בהרצאה בתחום מזג האוויר, הביולוגיה, בשיחת חברים או בפינת הקפה במשרד, יכול להשתמש בו באין מפריע ולזכות, ככל הנראה, בהנהוני חיוב מתלהבים - גזי חממה? בוודאי, קשור לאפקט החממה, להתחממות הגלובאלית, לחור באוזון ולעובדה שככל הנראה כולנו נעבור לחיות באיגלו עוד מספר מועט של שנים. אבל מה הם בעצם?
גזי חממה - הגדרה מדעית
גזי חממה הם מולקולות גז באטמוספירה, אשר קולטות קרינה תת אדומה מכדור הארץ ומשיבות אותה חזרה לכדור הארץ. בכך נוצרת התשתית לאפקט החממה.
ובמלים אחרות - גזי חממה הם הקיר עליו מוטח הכדור, רק על מנת להשיב אותו חזרה למוסר. כדור הארץ מקבל קרני חום מהשמש אך למעשה, הוא קר יותר מהשמש, מה שגורם לו לפלוט חום בגלים ארוכים יותר.
האטמוספירה המכסה את כדור הארץ קולטת את גלי החום הללו ובכך מחממת את כדור הארץ - זוהי למעשה אנרגיה סולארית. במצב אופטימאלי, האטמוספירה מחממת את כדור הארץ בדיוק במידה הנכונה כדי שהכדור ישגשג מבחינה ביולוגית ובוטאנית.
על פי הגדרה זו, כל גז על כדור הארץ הוא למעשה גז חממה, אך יחד עם זאת, ישנם גזים הקולטים ופולטים יותר חום ומגבירים את אפקט החממה פי כמה וכמה. גזי החממה הנפוצים ביותר הם: קיטור, פחמן דו חמצני, מתאן, חמצן דו חנקני ואוזון.
גזי חממה - מקורות ושינויים
רוב רובם של גזי החממה הם ממקורות טבעיים ואנתרופגניים. את ההערכות לגבי שינויים בכמות הגזים באטמוספירה עושים המדענים על פי ליבות הקרח בקטבים. ההערכה היא כי לפני חמש מאות מיליון שנים לערך היה ריכוז הפחמן הדו חמצני הנחשב לגז קולט אנרגיה בהיקף של פי עשרה. במהלך הזמן הופחת הריכוז - מה שאיפשר היווצרות צמחים אשר איזנו את אפקט החממה עד לימינו אנו.
ואז, כידוע לכל, הגיע האדם ובעזרת התיעוש המוגבר, כריתת היערות והניצול של משאבי כדור הארץ הצליח להעלות שוב את ריכוז הפחמן הדו חמצני ולגרום לאפקט חממה מואץ שאת תוצאותיו אנו מרגישים בימים אלה. כל מי שחושב כי אפקט החממה הוא המצאה, מוזמן לצאת החוצה ולהסביר איך קורה שבאמצע נובמבר אנחנו, פה בישראל הקטנה, נמצאים בעיצומו של גל שרב. קיראו על שריפות והתחממות גלובלית.
האם ניתן להפוך את הגלגל?
אמנת קיוטו היא אמנה שהמדינות המתועשות החתומות עליה התחייבו במסגרתה להפחית את פליטת גזי החממה ובראש ובראשונה את הפחמן הדו חמצני. על השאלה המרכזית, האם איחרנו את המועד האחרון, אף מדען אינו יכול להשיב והדעות חלוקות. חשוב: קיראו על ועידת קופנהגן לאקלים!
על מנת להפחית את פליטת גזי החממה חייבות המדינות לסגל גישה חדשה והרבה הרבה פחות מתועשת. הצטרפותה של ארצות הברית אל האמנה, לפני שנתיים, נותנת תקווה ממשית שאכן ניתן לשנות את ריכוז הפחמן הדו חמצני ולמעשה, להציל את כדור הארץ.

למידע נוסף:
|