electric.org.il

מאמרים אחרונים

קישורים
- מכשירי חשמל ירוקים


בניה ירוקה

מהי בנייה ירוקה?

בנייה ירוקה היא בנייה ידידותית, היוצרת סביבת מגורים בריאה ונוחה יותר ומונעת פגיעה במשאבים טבעיים תוך שימוש במנגנוניי חסכון וייעול, מחזור ושימוש מחדש במשאבים קיימים. מטרתה של הבנייה הירוקה היא לחתור לאיכות חיים טובה יותר ולסביבה בריאה יותר עבור עצמנו ועבור ילדינו, וגם עבור הדורות הבאים.

ככל בנייה אחרת, כוללת הבנייה הירוקה היבטים שונים של תכנון והעמדה של המבנה בתוך המרחב, מעטפת יסודית, פתחים, גימורים, תשתיות ושימוש בטכנולוגיות שונות. בנוסף לשלבי התכנון השונים, הבנייה הירוקה גם כוללת התייחסות נרחבת לשלבי הביצוע של הבנייה ותפעולה לאורך זמן.

מטרתו של התכנון ארוך הטווח היא לייצר מרחב מחייה טוב, איכותי ויעיל יותר לתקופה ארוכה כמה שניתן, ומתוך גמישות מספיקה לקראת ביצוע שינויים עתידיים, חיצוניים ופנימיים כאחד.

שלא כמו הבנייה רגילה, לבנייה ירוקה ישנם גם היבטים רבים נוספים הקשורים לסביבה החיצונית ולערכים חברתיים, תרבותיים והומאניים. תכנון המרחב בבנייה ירוקה הוא תכנון שאינו משפיע לרעה על האדם, על הסביבה הקרובה לו ועל הטבע.

מטרתה של הבנייה הירוקה היא לשרת את המשתמשים בה באופן ישיר או עקיף וגם את החיים בסביבתה תוך הימנעות מפגיעה במשאבים.

בנייה ירוקה - שלב התכנון והבנייה

בכל בנייה ירוקה, החל משלב התכנון, דרך שלב הבנייה וכלה בשלב התפעול, נעשה שימוש רק בחומרים ידידותיים לסביבה או בחומרים ממוחזרים גם בניסיון לחסוך כמה שיותר באנרגיה.

בכדי להשיג מטרות אלה, כוללת הבנייה הירוקה שימוש בשיטות ובאסטרטגיות עבודה שונות: השקעה בבידוד תרמי גבוה של הקירות, הגגות והחלונות; ניצול המסה והבידוד התרמי לצורך חימום או קירור במטרה לחסוך באנרגיה.

כמו כן, הבניה הירוקה מגיעה לאחר תכנון יעיל וחסכוני של שטח הבנייה תוך ניצולו המקסימאלי. תכנון זה כולל את כיוון העמדתו של הבית וצורתו במטרה לנצל באופן מקסימאלי את האור הטבעי, את אנרגיית השמש, את האוויר, את חיפוי אדמה וכל משאב טבעי אחר. נוסף לכך, הבית מתוכנן להיבנות במיקום שיאפשר ניצול מקסימאלי של מי נגר עילי להשקיה או להחדרתם למי התהום.

הבניה הירוקה שמה דגש על צמצום ומזעור היקף עבודות העפר הפוגעות בסביבה, כדוגמת חפירה לעומק ועל שימוש באביזרי בנייה המאפשרים חיסכון במים ובאנרגיה. היעא מייצרת תשתיות למחזור פסולת, מי ביוב ומים "אפורים" ומשתמשת בחומרי בנייה עם תוחלת חיים ארוכה שתהליך ייצורם אינו כרוך כמעט בבזבוז אנרגיה.

עקרונות נוספים של בניה ירוקה הם: שימוש בחומרים מתכלים, ניתנים למחזור או מורכבים מחומרים ממוחזרים; שימוש בחומרים שאינם פולטים או מעודדים פליטה של גזים רעילים לאוויר; ניצול מקסימאלי של חומרי הבנייה במטרה להקטין את כמות הפסולת; הקצאת שטחים לניצול המשאבים הטבעיים השונים כולל הצמחייה המקומית; ונטיעת עצים נשירים בחזיתו הדרומית של הבית.

תפעול הבנייה

לאחר שלב הבנייה כל שנותר הוא, למעשה, להיכנס אל הבית ולהתגורר בו תוך ניצול מקסימאלי של המשאבים הטבעיים שהושקעו.

חשוב לדעת, כי בנוסף לתרומתה של הבנייה הירוקה לאיכות הסביבה היא אף משתלמת מבחינות אחרות: הוצאות התפעול הן נמוכות, איכות החיים והנוחות בסביבת הבית החיצונית והפנימית הן גבוהות, תכנון החלונות, גובה התקרה, פתחי האוורור והחללים הוא אידיאלי וישנם יתרונות רבים נוספים.


בנייה ירוקה ותקועה - למה כמעט כלום לא זז?

למרות החלטות ממשלה מלפני 9 שנים, לא הרבה השתנה במדינת ישראל בכל הנוגע לבנייה ירוקה. מהי הסיבה האמיתית לכך?

שמירה על איכות הסביבה - התקן הישראלי לבנייה ירוקה

קבלת תו תקן לבנייה ירוקה היא תהליך מורכב, אשר שכרו בצידו. מלבד שמירה על איכות הסביבה ישנו רווח כלכלי ממשי במגורים בבניין ירוק.

הנדסת סביבה - למען בנייה אקולוגית וירוקה

זה היה רק עניין של זמן. תחום ההנדסה הסביבתית הפך להיות תת-תחום של הנדסה אזרחית לכל דבר ועניין. קיראו על הנדסת סביבה בכתבה הבאה.

כפר סבא - עיר ירוקה ומודעת סביבתית

בעוד שהחזון להקמת ערים ירוקות נשמע לפעמים כאוטופיה ישנם מספר מקומות בעולם בהן לקחו את הסיסמאות ותוכניות המגרה צעד אחד קדימה.

מטען סולארי - מטען נייד הנטען מאור השמש

מכשירי חשמל "ירוקים" כבר הכרנו. עכשיו תורו של המטען הסולארי. כאן תוכלו לקרוא אודות מטען סולארי, יעילותו והטכנולוגיה שמאחוריו.

תאורה סולארית - אור ידידותי לסביבה

אנרגיה חלופית אינה רחוקה מהישג ידנו. בתאורה סולארית ניתן להשתמש על מנת להאיר את סביבת ביתנו: הגינה, החניה ועוד. התוצאה מקסימה וידידותית לסביבה!

מכשירי חשמל ירוקים - למען איכות הסביבה

מכשירי חשמל ירוקים צורכים פחות חשמל ממכשירים רגילים והם אינם מזיקים לסביבה, מאחר והם פולטים בעת הפעלתם כמות קטנה יחסית של פחמן דו חמצני